De fotograaf

fotograafNu is fotograaf wel een groot woord. Ik maak foto's, maar dat doen er wel meer. Ik maak veel foto's, soms heel veel foto's, om dan later een groot deel ook weer te wissen. Tijdens wandeltochten gaan twee camera's mee. Een duurdere camera met een lens van 18-105 en een goedkopere camera, maar met alle techniek in de telelens 150-500. Een losse flitser gaat ook altijd mee. Je weet het maar nooit met tegenlicht of een donkere ruimte. Wat begon als een bijkomstigheid tijdens het wandelen is geworden tot een bezigheid die ik bij gelegenheid nogal eens doe. Bij veel activiteiten in het dorp maak ik de foto's. Bij partijtjes of grotere evenementen kun je mij met mijn camera's tegenkomen. Voor verschillende verenigingen leg ik activiteiten vast. Vele van deze foto's gaan naar het fotoalbum op www.grolloo.com. Op het moment van dit schrijven staan daar na een kleine 15 jaar een 25.000 foto's, waarvan zeker 80% van mij afkomstig zijn.

Al doende leert men

Ik heb een cursus gevolgd, maar het beste leer je toch door vaak te doen en de verschillende mogelijkheden te proberen. wat dat betreft kan ik nog wel even, want mijn nieuwste toestel heeft - voor mij althans - nog veel verborgen mogelijkheden. Maar het moet gezegd, de foto's worden van een steeds betere kwaliteit, waarbij de compositie iets is waar ik veel waarde aan hecht. Natuurlijk moet de foto scherp zijn, de belichting goed, maar ik vind dat de goede compositie wel heel belangrijk is. Zo kun je mij in allerlei poses zien, lig ik regelmatig op mijn knieën in het bos of langs een slootkant. Een mooi voorbeeld is een collage van mossen, gemaakt op de hoogvlakte in Noorwegen. Close-up foto's van verschillende mossen in een keurig gesneden passe-partout doen het goed aan de wand.

Klik hier voor een portfolio fotografie

Vakantie

Op de vakanties in de heuvels van Limburg, de bergen van de Harz en van Noorwegen, Engeland, Wales, Schotland en Italië zijn heel wat kaartjes volgeschoten. Een nadeel is wel dat je het gewicht van camera's en lenzen wel mee moet sjouwen. Het is jouw hobby zegt mijn vrouw dan en dat is ook zo. Toch kunnen we nu regelmatig genieten van een jaargang vakantiefoto's. Niet vanuit een fotoalbum, maar vanaf een stickie in de TV.

Leuk

Foto's maken is leuk, maar eigenlijk alleen maar leuk wanneer de foto's goed gelukt zijn. Voor vakantiefoto's is dat niet altijd het belangrijkste, soms is een moment belangrijk, maar een mooie foto is voor mij een foto die je zou willen uitvergroten en aan de wand hangen. Er is een ruimte in ons huis waar we dat ook werkelijk hebben gedaan. Het is altijd leuk wanneer anderen je complimenteren. Het is ook leuk om je grenzen te verleggen. Een schitterende foto maken van onweer is mij nog niet naar tevredenheid gelukt. Het lijkt me leuk dat te doen!