De klusser

klussenEr is altijd wel iets te doen in de familie. Binnen onze familie doen we heel veel bouwklussen zelf. En dat kan ver gaan. Grote verbouwklussen, maar ook complete vakantiewoningen worden door ons in eigen beheer gedaan. Van ontwerp tot het uiteindelijke resultaat. Staalconstructies worden door mij berekend en ook de tekeningen komen bij mij vandaan. En wanneer de bouwvergunning dan binnen is, gaan we aan de slag. Mijn broer voor het metsel, stuc en tegelwerk en ik voor de technische installaties. Hierbij helpen we elkaar wel, zodat we eigenlijk alle werkzaamheden wel beheersen. En door het te doen, leer je het gewoon. De laatste jaren komt de jongere garde een handje meehelpen en nemen deze zelfs taken over. Dit betekend dat we nog grotere klussen kunnen aanpakken. Maar eerlijk is eerlijk, mijn inbreng neemt wel af, want door alle andere werkzaamheden ontbreekt zo af en toe de tijd. Dan blijft het bij advies geven. Of het moeten klusjes zijn voor ons dorpshuis. Deze klussen zijn goed te overzien en van uiteenlopende aard. Regelmatig moet iets gerepareerd of vervangen worden. Het klussenlijstje probeer ik zo kort mogelijk te houden. Bij grotere projecten kunnen we gelukkig bouwen op een team van vrijwilligers. Dankbaar werk, want het valt de mensen op dat de zaak goed onderhouden is.

Kans krijgen en pakken

Geboren op een boerenbedrijf betekent aanpakken. Er is altijd wel iets te doen. Met het steeds uitgebreidere machinepark en ook geavanceerdere machines werd onderhoud een belangrijk punt. Werden de machines aanvankelijk onderhouden door de leverancier, steeds meer deden we zaken zelf. Eerst in mijn eentje, maar later samen met mijn jongere broer. Revisie van grotere machines konden we zelf uitvoeren en dat scheelde natuurlijk behoorlijk in de kosten. We kregen de kans en we pakten deze. Een werkplaats mocht worden ingericht met materiaal en gereedschappen die we dachten nodig te hebben. Alles mocht aangekocht worden, maar dan moest het ook gebruikt worden. Wij hebben dus de kans gepakt. Nog steeds is goed gereedschap van belang. En wat in de professionele wereld wordt toegepast, pas ik ook thuis toe. 5S is hier een mooi voorbeeld van. Gereedschap hoort op de vast plaats en materiaal en onderdelen moeten zo te pakken zijn. Een beetje vakidioot dus. Maar wel handig. Als scholier al mee begonnen en ik pas het nog steeds toe.

Uniek

Doordat je zelf ontwerpt, krijg je unieke zaken. Een badkamermeubel zoals je verder nergens tegenkomt. Een bed-ombouw, ideeën voor een doucheruimte, een achthoekige trapopgang, allemaal zaken die maken dat je de vrijheid van ontwerp terug ziet in de dingen die je creëert.

Leuk

Wat maakt klussen leuk? In de eerste plaats het maken, het repareren, het creëren. Maar ook de gezelligheid wanneer je met anderen aan het klussen bent. Of het nu in de familie is of voor de gemeenschap, het kopje koffie of het pilsje dat je samen dringt, zorgen voor die unieke sfeer, een sfeer die zorgt dat je voldoening krijgt. Een goed geslaagde klus geeft voldoening, je kan er trots op zijn en dat is gewoon leuk.