De toneelspeler

toneelWaarom staat iemand op toneel? Nou, het is leuk om in de huid van iemand anders te kruipen. Of je nu een boer bent, een majoor BD, een winkelier, baron of oudijzerkoper, je speelt een rol. En deze rol wil je er zo goed mogelijk neerzetten. Een karakter speelt een bepaalde rol in het stuk. En het is juist zo leuk verschillende karakters uit te beelden. Ben je het ene jaar bazig, het volgende een sul, dan kun je daarna wel overdreven deftig moeten spelen. En dat al 40 jaar.

Ontwikkeling

Ik vind dat toneelspelen absoluut bijdraagt aan je ontwikkeling. Voor mij was dat zeker zo. Verlegen van nature, maakt dat het best een stap is voor een volle zaal te moeten spelen. Wij spelen meestal voor een zaal met 200 mensen en meestal in ons eigen dorp. Je leert je aan te passen. Aan de rol, maar ook aan de regisseur, je medespelers en, niet onbelangrijk, het toneelstuk. Toegegeven, je moet het ook wel een beetje in je hebben. Er zijn genoeg mensen die het nooit zouden kunnen al repeteren ze nog zo veel. Je zegt niet van je zelf dat je goed speelt, maar de recensies zijn in ieder geval wel goed. Een ding heb ik keihard geleerd; wanneer jij de boeman moet spelen en je doet dat kennelijk niet onverdienstelijk, dan zal het publiek absoluut niet van jouw gaan houden die avond. Loop je dan de zaal in na afloop, dan kan het gebeuren dat je nog verwijten naar jouw hoofd krijgt geslingerd. Afijn, dat wil dan eigenlijk alleen maar zeggen dat je een compliment hebt verdiend.

Team

Heel belangrijk is het dat je met een goed team te maken hebt. Daar moet je ook aan willen werken. En iedereen zal dat moeten doen. Bij onze vereniging is dat wel het geval. Tenminste de laatste jaren. Ik heb het ook wel anders meegemaakt en dan is dat op de b├╝hne terug te zien. Heel belangrijk is dat je goede afspraken maakt met elkaar en dat je elkaar daar ook aan houdt. Wij doen dat en dat maakt dat ik durf te zeggen dat we een heel goed team hebben. Ik ben in ieder geval trots daar deel van uit te mogen maken.

Taken

Door de jaren heen heb ik meestal gespeeld. Toch zijn er jaren dat het je niet past. Dat kan zijn vanwege studie of andere persoonlijke omstandigheden. Buiten dat je een jaar niet meedoet, is er de mogelijkheid om je anders voor de club in te zetten. Zo heb ik regelmatig de regie gedaan. Ik ontwerp al een dertig jaar het decor en produceer daar ook het een en ander voor. Al bijna net zo lang neem ik de productie van de programma's voor mijn rekening. Allemaal dingen die je doet, omdat het gewaardeerd wordt. Wanneer het doek opengaat en het publiek haar bewondering laat blijken zonder dat er nog iets gebeurt is, kan mijn avond al bijna niet meer stuk. En het leuke is, zo zitten we er allemaal in.

Leuk

Tja, het is gewoon leuk om te doen. Je komt er nog eens uit. De repetitieavonden zijn het belangrijkst. Je werkt tenslotte met een heel team van begin oktober tot begin februari elke week een avond samen om er het beste van te maken. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd tijd voor een praatje, de kopjes koffie en de borrel na. Verjaardagen worden gevierd, de nieuwjaarborrel is gezellig, kortom het is leuk bij toneel!