Professie

Professie, of waar verdien je je geld mee. De laatste jaren is dat met projecten. Deze projecten zijn zeer uiteenlopend. Het verbeteren van de organisatie van een Technische Dienst, het optimaliseren van het beheer van bedrijfsmiddelen, tot het opzetten en beheren van een Crisis Noodopvang voor vreemdelingen. Ook de tijdsduur van deze projecten is zeer uiteenlopend, van twee jaar tot twee maand. In veel gevallen komt het neer op kijken, idee neerleggen en uitvoeren. Projecten hebben een duidelijke kop en staart. Je weet waar je aan begint en op het moment dat je begint heb je aangegeven dat je het ook ziet zitten. Voor mij is het daarbij van groot belang dat ik het leuk moet vinden. Dat laatste is een voorwaarde waar ik mij sterk aan houd. 

logo provizoraZelfstandig

Nee, geen Z.Z.P.-er op dit moment. Ik heb op het punt gestaan en had al een website klaar staan. Tot nu toe heb ik steeds gewerkt via tijdelijke contracten, detachering of pay-rol constructies. Dit wil echter niet zeggen dat het werken als zelfstandige geen optie is.

Zoals gezegd, de website is er en deze is door middel van een klik op het plaatje "Provizora" te bekijken.

De manager

managerTja, wat is een manager? Even zoeken in het woordenboek voor het Engelse werkwoord "to manage" levert het volgende op: huishouden; administreren; beheren; besturen; toedienen; richten; mennen; dirigeren; lukken; rondkomen; schaffen; bestieren.

Ik ben begonnen als werktuigbouwer, maar na het behalen van het diploma bleek er geen werk te zijn. Ik kwam in de installatietechniek terecht. Een ervaring waar ik – en mijn familie – later nog veel plezier van heb gehad. Begin jaren tachtig waren economisch niet zo best en ook het installatiewerk liep terug. Op naar het arbeidsbureau om mij in te laten schrijven. Drie weken WW, in die tijd schaamde je je hiervoor. 

Meewerkend-voorman, dat leek mij wel wat. In de metaalindustrie, werken aan een eigen eindproduct. Maar je bent ambitieus, dus wil je verder. Dan blijkt dat een MBO-basis wel leuk is, maar onvoldoende om snel door te groeien. Dan maar 's avonds en in de weekenden aan de studie. Via diverse cursussen in de richting van de bedrijfskunde op HBO-niveau uitgekomen. Acht jaar studeren naast je werk en een startend gezin was een hele opgave, maar dat ging me eigenlijk nog best gemakkelijk af.

Van voorman naar afdelingschef, een andere werkgever, van afdelingshoofd naar productieleider, weer een andere werkgever en ondertussen met verschillende technieken kennis gemaakt. Deze technieken middels opleidingen onder de knie krijgen, waren uitdagingen op zich. Maar zolang iets maar interessant is, lukt dat onder de knie krijgen wel.

Weer een andere werkgever en vanuit de toelevering weer naar een eigen product. Als bedrijfsleider alle facetten van een bedrijf leren kennen, zijn kansen die ik gelukkig heb aangegrepen. Toch weer verkassen en voor het eerst naar een andere provincie. Manager productie en later logistiek erbij.

Supply Chain Manager betekent dat je het hele voortbrengingsproces onder je hoede mag nemen en dat was de laatste functie die ik bij dat bedrijf kon uitoefenen. Een bedrijf dat naar het buitenland wordt verplaatst. Even een bedrijfssluiting regelen is iets dat ik niet snel zal vergeten. Een honderdtal mensen ontslaan is iets dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Daar mocht dan een interim voor worden ingehuurd, maar ik wou dit zelf doen. Het waren mijn mensen! Ondanks het sluiten van dit bedrijf, werden hier grote prestaties geleverd. De productie was de best presterende binnen verschillende locaties in het buitenland van deze multinational.

De mens

Bijna mijn hele werkzame leven tot op de dag van vandaag staat in het teken van leidinggeven. En dat leidinggeven kun je alleen wanneer je werkt met mensen. De mens is jouw belangrijkste productiemiddel. Met allerlei nieuwe technieken en methodes zet je productie en logistieke afdelingen op. Het lukt ook steeds met betere resultaten te komen. Alles valt of staat met de mens in dat proces. De betrokkenheid van de medewerker bij zijn of haar werk is van heel groot belang. Medewerkers die je buiten het bedrijf in allerlei nevenactiviteiten kunt aantreffen, kunnen dus binnen de bedrijfsmuren ook veel meer dan dat er in eerste instantie van hun wordt verwacht. Werkdruk is te verminderen door medewerkers meer ruimte te geven. Een goed voorbeeld vind ik altijd het feit dat medewerkers hun snipperdagen niet meer met hun leidinggevenden regelen, maar met hun collega's. Het zijn namelijk de collega's die jouw werk tijdens jouw afwezigheid moeten opvangen. De grootste uitdaging is dus de mens. Het beste uit iedere medewerker halen, kan er voor zorgen dat je gestelde doelen haalt.

Lean thinking

De laatste twaalf jaar ben ik voornamelijk bezig geweest met verbeter – of veranderprocessen. Het begrip 'weerstand tegen verandering' ken ik als geen ander. Je moet ook een beetje geluk hebben natuurlijk. Ik heb de kans gehad mee te lopen met instanties als de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, de Hansehogeschool en de Rijks Universiteit Groningen. Termen als Kaizen; Lean; SMED; OEE; POLCA; e.d. spelen voor mij de laatste jaren een steeds grotere rol. Welke techniek je ook toepast of welke combinatie van technieken, je kunt niet om de mens heen. Binnen al deze technieken staat de mens ook centraal.

Werkgever

Ik heb gewerkt bij diverse werkgevers in de industrie. Van een eigen product naar toelevering, van diverse metalen naar een breed scala aan kunststoffen, van plaatbewerking, verspaning, constructie, assemblage, warm perswerk, spuitgieten, poedercoaten en natlak, warehousing, intern- en extern transport en in de elektrotechnische assemblage. Per 1 november 2022 werk ik als Specialist Optimalisatie Bedrijfsvoering Meterieel. Dit project loopt in december 2023 af.

AnimoWientjesDrenteaEldonAPBrinkNEGNoordenveldWdodelta