De voorzitter

voorzitterVoorzitter zijn van de Vereniging voor Volksvermaken vond ik een voorrecht. Tot januari 2017 mocht ik dit zijn. Begin 2018 stap ik na 19 jaar uit het bestuur van deze bloeiende vereniging. Ik mocht voorzitter zijn van een enthousiast team. Een wisselend team, omdat er natuurlijk bestuurswisselingen zijn, maar wel een sterk team. Het is ook leuk om voorzitter te zijn van een goed draaiende vereniging.

Nu ben ik ook voorzitter geweest van ijsvereniging Het Evenveen en de Vereniging Dorpsbelangen Grolloo en Omstreken. Beiden ook met veel plezier, waarbij vooral de laatste zeer intensief was. Niet in de laatste plaats, omdat wij als bestuur heel fanatiek waren. In die tijd kwam ik al veel op het gemeentehuis. Vanwege het raadslidmaatschap ben ik gestopt met deze bestuursfuncties.

Namens de Vereniging voor Volksvermaken zat ik in het Algemeen Bestuur van dorpshuis Het Markehuis. Voor iemand die een dorpshuis heel belangrijk vindt, is een dergelijke functie heel interessant. Niet bijzonder druk, maar wel op de hoogte blijven van de situatie van het dorpshuis.

Voorzitter zijn is dus leuk, wanneer het goed gaat. Goed binnen het bestuur en goed met de vereniging. Voor langere tijd was ik dus voorzitter van drie verenigingen. Twee daarvan organiseerden sinds het jaar 2000 het Grolloo is Zo!-jaar. De VvV en de VDGO organiseerden sindsdien om de 5 jaar activiteiten van culturele aard, maar ook sportief en feestelijk. Hierbij is het grote Grolloo is Zo!-feest een begrip geworden. In 2015 is het Grolloo is Zo!-jaar in het geheel door Volksvermaken georganiseerd. Een behoorlijke klus, zeker gezien het grote aantal activiteiten. De lat ligt dus steeds hoger, maar we maken ons met vertrouwen op voor het jaar 2020.

In de jaren heb ik de geldstromen zien veranderen. Bij de VvV maakt het geld wat door - de gelukkig vele - donateurs wordt opgebracht, slechts een klein deel uit van het budget. Het overgrote deel wordt door sponsoring binnengehaald. Donateurs zijn voor ons belangrijk, maar in grote mate dus ook de ondernemers in en om ons dorp. Ik vind het belangrijk de kerk midden in het dorp te laten. Zo proberen we activiteiten te organiseren bij de diverse horeca, gebruiken we waar mogelijk materialen van bedrijven die ons ondersteunen en proberen we met vermelding op de website van Volksvermaken hun een duidelijk plaats te geven.

Ik was 19 jaar bestuurslid van de VvV. Ik kon dit helaas niet blijven combineren door de andere drukke werkzaamheden.

In 2002 ben ik begonnen de verenigingen in Grolloo bij elkaar te roepen. Ik was van mening dat we zouden moeten samenwerken op het gebied van materialen en kennis. De  bedachte werknaam Grolloo Totaal is nog steeds de naam van deze overkoepelende werkgroep. Het voorzitterschap heb ik meer dan tien jaar uitgevoerd, samen met de functie van secretaris. De werkgroep valt onder de VDGO en ik heb de voorzitter van deze vereniging gevraagd, tevens voorzitter van de werkgroep te willen zijn. Ik beheer voor de werkgroep de website van Grolloo en de dorpskalender. Ik vind deze samenwerking uniek en kan dit aanraden voor alle dorpen met meerdere verenigingen. In Grolloo maken een 16 verenigingen deel uit van Grolloo Totaal.