Politiek
Geinteresseerd in politiek? Wanneer iemand mij dat zou vragen, moet ik sterk nadenken. Je inzetten voor de belangen van het dorp, de gemeente of de provincie. dat doe je door jouw ideeën in te brengen tijdens vergaderingen. Dat die vergaderingen dan soms raadsvergadering heten en dat een discussie dan een debat wordt genoemd, ach, dat is niet zo interessant. Je zet je in voor jouw omgeving, hoe klein of groot die omgeving dan ook is.
Het raadslid
Sinds 2010 mag ik raadslid zijn in de gemeente Aa en Hunze. Raadslid namens Gemeentebelangen.
Waarom Gemeentebelangen?
Eigenlijk is mij dat met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Maar je groeit er ook naar toe. Altijd al mee willen praten of mee willen beslissen. Dat begon al tijdens de jeugdsoosperiode. Heel veel jaren betrokken geweest als penningmeester en voorzitter van de jeugdsoos en in die tijd ervaren hoe het is als bestuursleden van een jeugdsoos uit een klein dorp te moeten knokken voor die dingen die jij belangrijk vind voor jouw jeugdsoos. Uitleggen dat jouw jeugdsoos iets anders is dan de jeugdsoos in een groter dorp.
Als vrijwilliger betrokken zijn bij veel activiteiten in het dorp maakt dat je inzicht krijgt in hetgeen er moet gebeuren om iets van de grond te krijgen. Het zorgt er ook voor dat je merkt dat wanneer je maar met elkaar de schouders er onder zet, je veel voor elkaar kunt krijgen. Helemaal geen sportman, maar - volgens diegene die mij vroeg lid te worden van het bestuur van onze ijsvereniging - wel vader van kinderen die van de ijsbaan konden genieten, werd ik eerst secretaris en later voorzitter van deze vereniging. In die tijd hebben wij ons afgezet tegen het grote orgaan, de KNSB. Altijd maar betalen en volgens ons kregen we er te weinig voor terug. Dan maar geen lid meer en zelf zorgen voor activiteiten. Sindsdien wordt in plaats van een keer gratis schaatsen in De Smelt, geld gedoneerd voor het schoolschaatsen in het dorp.
Zo kwam ik ook bij de Vereniging voor Volksvermaken terecht. Een paar jaar lid van het bestuur en vervolgens alle vele jaren - tot januari 2018 - met veel plezier voorzitter van deze actieve club. Ook hier kreeg ik te maken met de gemeente. Niet alleen voor vergunningen, maar ook voor bepaalde subsidies. Veel meer raakvlakken met het gemeentelijk apparaat krijg je wanneer je bestuurslid wordt van de Vereniging Dorpsbelangen Grolloo en Omstreken. Ook hier eerst secretaris en daarna langere tijd voorzitter. Wij waren in die tijd op zijn zachtst gezegd fanatiek. Op vele manieren zetten we Grolloo op de kaart. Nominaties en prijzen werden in de wacht gesleept. Belangrijker nog was het binnenhalen van gelden uit diverse fondsen. Op deze wijze konden we veel zaken realiseren, welke heden ten dage nog zichtbaar zijn in en rond Grolloo. In die tijd hebben we regelmatig ingesproken bij commissie- en raadsvergaderingen. Veel overleg met gemeentelijke wethouders en Staatsbosbeheer. Je doet op deze manier veel ervaring op. Ervaring waar je nu elke dag nog plezier van hebt.
Van dorpsbelangen naar gemeentebelangen was voor mij een kleine stap. Binnen gemeentebelangen tref ik mensen aan met een soortgelijke bestuursgeschiedenis. Dat praat gemakkelijk. Je weet wat er nodig is in de dorpen. Wat voor Grolloo belangrijk is, is ook voor veel andere dorpen van belang. Je weet wat vrijwilligers betekenen voor de gemeenschap. Je weet ook dat vaak een vaste kern hard werkende vrijwilligers bepalend kan zijn voor een kleine gemeenschap. Dit betekent dat je deze ook op waarde kunt schatten. En in welke hoedanigheid kun je dat het beste doen? Volgens mij bij de kiesvereniging Combinatie Gemeentebelangen.
Waarom raadslid?
Toenmalig fractievoorzitter Hendrikus Schrotenboer - ook uit Grolloo - heeft mij gevraagd deel te gaan uitmaken van de steunfractie van Combinatie Gemeentebelangen. Dat was in 2007. Sindsdien ging ik heel regelmatig naar de steunfractievergaderingen en naar commissie- of raadsvergaderingen. Hendrikus zou gaan stoppen als fractievoorzitter en zou geen verkiesbare kandidaat meer zijn. Namens Grolloo moest eigenlijk iemand gaan deelnemen en dus op een verkiesbare plaats worden gezet tijdens de verkiezingen van 2010. Dat was nog best even spannend, maar dankzij het feit dat wij een wethouder mochten leveren, kon ik als laatste van de zeven Gemeentebelangen raadsleden de eed af gaan leggen.
Op dit moment heb ik de eerste Twaalf jaar er opzitten. Een drukke twaalf jaar, maar met veel genoegen. Ik heb echt het idee dat wij er iets toe doen. Wij als fractie en ik als lid van die fractie. Nu onze fractievoorzitter wethouder is geworden, heb ik het stokje van hem overgenomen. Fractievoorzitter van de grootste fractie - nu met 9 van de 21 raadsleden - betekent dat je toch wel een bepaalde verantwoordelijkheid hebt. In de eerste plaats naar jouw eigen fractie, maar ook naar de coalitiegenoten en de oppositie. Ik heb gelukkig een heel sterke fractie om mij heen en ervaar alle steun. Ik ben best trots op die zaken die we voor elkaar krijgen. Samen met onze coalitiegenoten, maar ook met de oppositie. Waar in den lande wordt geschreven over bedreigingen aan het adres van raadsleden en integriteitsproblemen rond raadsleden, kennen we dit in Aa en Hunze gelukkig niet. We zitten in een politiek rustig klimaat. Hierin is volgens mij een grote rol voor Gemeentebelangen weggelegd.
Sinds de laatste verkiezingen, maart 2018, zitten we dus met een heel grote fractie in de raad. Ik mag als fractievoorzitter van deze fractie plaatsvervangend voorzitter van de raad zijn. In onze zoektocht naar een nieuwe burgemeester heb ik de rol als voorzitter van de Vertrouwenscommissie gekregen. Ik ben blij deze functies namens onze fractie te mogen vervullen.
De samenwerking binnen onze fractie, binnen de coalitie en binnen de hele raad, het staan midden in een samenleving die ik zo belangrijk vind, maakt dat ik graag raadslid ben in deze mooie gemeente!
Provinciaal
Ik zet mij in voor Sterk Lokaal Drenthe en probeer op deze wijze de locale politiek zich ook te laten vertegenwoordige in de Drentse Staten. Ik heb een aantal jaren deel uitgemaakt van het bestuur en ben nu nog ondersteunend aan het bestuur, wanneer dat mogelijk is. Als Sterk Lokaal Drenthe willen we een verbindende factor zijn voor de locale partijen in Drenthe. Het locale geluid vanuit de gemeenten in de Staten van Drenthe.
Doel
Mijn doel is om zo goed mogelijk een volksvertegenwoordiger te zijn onder de vlag van Combinatie Gemeentebelangen. Het doel van Gemeentebelangen is - buiten het verkiezingsprogramma - er te zijn voor onze inwoners. Wij gaan voor leefbaarheid en ook een leefbare samenleving. Iedereen moet zo goed mogelijk kunnen meedoen, maar wij verwachten van iedereen ook betrokkenheid. Belangrijk voor mij is hierin het behouden van de voorzieningen in de dorpen, maar ik vind wel dat de inwoners van een dorp moeten aantonen dat zij er zelf ook voor gaan. Zo vind ik het niet erg uit te moeten leggen dat we belasting moeten betalen, wanneer ik kan laten zien dat we daarmee die leuke dingen kunnen doen die onze inwoners zelf belangrijk vinden. Ik ga graag voor deze raadsperiode, waarin harmonie en rust zorgen voor een actief gemeentebestuur. Als grootste raadsfractie en coalitiepartij.